Separatory tłuszczu – czy może skutkować zaniedbanie regularnego czyszczenia

Restauracje i zakłady przetwórstwa spożywczego zaliczają się do obiektów wytwarzających dużą ilość tłustych odpadów, a ich bezpieczne utylizowanie jest poważnym wyzwaniem. Zbyt rzadko wykonywane czyszczenie separatorów doprowadzić może do różnych nieplanowanych komplikacji, a ich skutki odczują nie tylko sami właściciele lokali. Korozja metalowych elementów instalacji może też przyspieszać mocno w obecności kwaśnych produktów rozkładu tłuszczów, a ewentualna naprawa zniszczonych elementów wiązać się będzie ze sporymi finansowymi nakładami.

Chemiczne reakcje zachodzące w nieoczyszczonym zbiorniku mogą powodować tworzenie się siarkowodoru, a ten toksyczny, niebezpieczny gaz może być zagrożeniem dla pracowników serwisowych. Niewłaściwie działający separator nie będzie zatrzymywał cząsteczek tłuszczu, tworzących w kanalizacji miejskiej zatory, które spowodować nawet mogą paraliż infrastruktury. Służby komunalne stosują specjalistyczne kamery do monitorowania stanu przewodów kanalizacyjnych, a ślady tłuszczu umożliwiają identyfikację źródła zanieczyszczeń.

Przedsiębiorstwa wodociągowe nakładają opłaty dodatkowe za przekroczenie norm zanieczyszczeń w ściekach, a wysokość takich kar może wielokrotnie przewyższać koszty regularnych serwisów używanego separatora. Temperatura wypuszczanych ścieków wzrasta w przypadku niedrożnego urządzenia, a ciepłe ścieki szybciej ulegają procesom fermentacyjnym i gnilnym i fermentacyjnym. Jeżeli zatem będzie się chciał uniknąć takich niespodziewanych sytuacji i potencjalnych problemów, to najlepszym rozwiązaniem będzie regularny serwis separatorów.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
You May Also Like