Każdy kraj ma swój spektakularny zbiór rozmaitych rozporządzeń kulinarnych, który specyficzny jest tylko dla danego regionu. Pod tym względem nasz kraj nie pozostaje od innych gorszy oraz poszczycić się może niewątpliwie ciekawą tradycją kulinarną, która, co najważniejsze, w ostatnich latach zdobywa coraz to pokaźniejsze uznanie także za granicą, o czym świadczyć mogą choćby sukcesy wielu lokalnych restauracji w zachodniej Europie oraz Stanach Zjednoczonych.
Oddziaływanie na rozwój kuchni polskiej miały uzależnienia geograficzne oraz historyczne. Podlegała wpływom przeróżnych kultur, jakie na przestrzeni dziejów osiedlały terytorium polskie. Kuchnia polska odnotowuje silne wpływy tatarskie, rosyjskie, niemieckie, francuskie, włoskie i żydowskie – w każdym wypadku sprawdź pokaz thermomix. Sztampowymi potrawami w kuchni polskiej to; pierogi z rozmaitymi farszami, kluski, kasze, bigos, ogórki kiszone, potrawy z kapusty kiszonej, kotlet mielony, kotlet schabowy, galaretka mięsna, golonka, placki ziemniaczane, biały ser, zupy (żur, barszcz czerwony, pomidorowy, rosół, ogórkowa, chłodniki, grzybowa) oraz ciasta; serniki, makowce, mazurki, baby, faworki, pierniki, pączki.
Polacy słyną z wypieków chleba oraz umiłowania do mięs, zwłaszcza wołowiny, wieprzowiny oraz drobiu. Z ryb najchętniej jadamy; śledzie, dorsze i makrele potężnym sentymentem darzymy skarby lasu: grzyby, poziomki, maliny, jeżyny oraz jagody. Ulubionymi warzywami są; pomidory, marchew, seler,kapusta, ogórki,cebula, kalafior, pietruszka, buraki,ziemniaki choć coraz to częściej przekonujemy się do brokułów, cukinii, rozmaitych typów sałat, bakłażanów. W ostatnim czasie obserwuje się tendencję do rezygnacji z ciężkostrawnych dań.