Gotowanie w kamperze wymaga wyposażenia łączącego oszczędność miejsca z funkcjonalnością. Dobrane w odpowiedni sposób akcesoria kuchenne powodują, że przygotowywanie posiłków podczas podróży będzie faktycznie przyjemne pomimo niewielkiej ilości miejsca.
Urządzenia wielofunkcyjne stanowią podstawę wyposażenia mobilnej kuchni, kompaktowe miksery ręczne z wymiennymi końcówkami pozwolą na siekanie, blendowanie czy ubijanie, zastępując co najmniej kilka oddzielnych sprzętów. Kuchenki indukcyjne z jednym lub dwoma palnikami stanowią doskonałe uzupełnienie typowej gazowej kuchenki, zwłaszcza w czasie postojów z dostępem do sieci prądowej. Nie zajmują dużo miejsca, a po skończeniu użytkowania schować je można do szafki.
Patelnie i garnki mające odczepiane rączki to jeden z ważniejszych elementów wyposażenia kampera, używać je można na kuchence, w piekarniku czy nawet na zewnętrznym grillu, a po zdjęciu uchwytów zajmują naprawdę niewiele miejsca w szafkach. Dla zwiększenia roboczej przestrzeni warto zakupić składane deski do krojenia z możliwością odprowadzania płynów, jakie zawiesić można na brzegu zlewozmywaka, zyskując jeszcze trochę miejsca.
Praktyczne są również nakładki na zlew, jakie tworzą dodatkową przestrzeń roboczą, kiedy zlew nie jest używany. Przydatne są także pojemniki z miarką i składane miarki, które są prawie płaskie po złożeniu czy formy z silikonu do pieczenia. Podczas kompletowania takiego wyposażenia warto też pamiętać o kupnie innych akcesoriów, na przykład takich jak Dometic lodówka.
+Tekst Sponsorowany+